Del |

Hvad er det der telemedicin egentligt?

 

Det spørgsmål fik jeg så på konferencen i Bruxelles i sidste uge af en (i mine øjne usædvanligt dårligt forberedt) journalist. Men at han var dårligt forberedt, betyder jo ikke, at spørgsmålet er dårligt.

To dage forinden var jeg til et samarbejdsmøde mellem repræsentanter fra forskellige telemedicinske projekter. Her lagde en enkelt af oplægsholderne ud med at definere følgende:

Telecare: service user to responder – environmental monitoring and social interaction

Telehealth: patient to clinician, vital signs monitoring

Telemedicine: clinician to clinician seeking expert advice

Ehealth: all the above

ICT-supported solutions i.e. EPR: no category

Bare så vi ligesom alle havde same opfattelse. Men det gik ikke, om han havde planlagt. Slidet med ovenstående indhold blev genstand for en langvarig diskussion. Jeg gav ikke min mening til kende, for den kunne jo være ligegyldig i sammenhængen.

Det vigtigste var vel, at vi alle forstod, hvad HAN mente, når han brugte de forskellige termer? Og som folkesundhedskandidat, er jeg allerede bekendt med utroligt mange af den slags problemer – at forskellige faggrupper definerer den samme ting forskelligt. For mig er det altså et almindeligt problem, at definitionerne er forskellige afhængigt af, hvem jeg taler med. Et forfærdeligt rod.

Og hvad skal vi så gøre ved det?

Jeg synes egentligt, at det var ok at starte med at definere det hele – i virkeligheden var det jo de øvrige mødedeltagere, der ødelagde det ved pludselig at diskutere mandens definitioner.

Og så de to andre problemer, at når man lægger ud med at præsentere definitioner, har man lagt ud med at være kedelig, og sandsynligheden for at de øvrige deltagere alligevel husker, hvad det nu lige var, han mente med ”telemedicine”, er lille.

Men alternativet er at enes om definitionerne. I udgangspunktet skal vi jo kun bruge termerne til at være præcise, så hvis bare et eller andet dækker hver mulighed, så er vi dækket ind. Men den dag, hvor alle aktører indenfor telemedicin (og dets lige) enes om definitionerne – da giver jeg en omgang!

Og det helt store spørgsmål i dagens blog er selvfølgelig også – hvilket svar fik den dårligt forberedte journalist?

Jeg forklarede, at telemedicin FOR MIG er, når en læge/behandler og en patient har kontakt, selvom de ikke opholder sig samme sted, og at der foregår en form for behandling. Dvs. at den mest simple form er, når vi ringer til lægen i telefontiden og får en recept…

Den kvikke læser har bemærket, at min definition altså ikke stemmer overens med den, jeg hørte på mødet. Men for dælen da… Hvad skal vi gøre?


Comments

Thank you for your article.Really thank you! Really Great. http://22mcdjlp.tumblr.com/ - Roede

I loved your article post. Want more. http://22mcdjlp.tumblr.com/ - Gayfield

Endelig fandt jeg en blog, hvor jeg kan diskutere og blive, forhåbentlig, klogere på telemedicin. Tak for det telemediciner.dk og ikke mindst dig Anne-Kirstine.
Mit navn er Solveig Gram og jeg er ansat som udviklingssygeplejerske, Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Randers og Grenaa.
Mit næste udviklingsprojekt skal omhandle telemedicin og jeg er aktuelt i afklaringsfasen. Så bare det at få defineret alle de buzz ord, der jongleres med, vil være godt.

Hvis der allerede er evidens for telemedicin på flere områder, hvordan kan det så være, at det ikke er indført på flere hospitaler?

Dette spørgsmål vil jeg gerne drøfte.

I uge 23 skal vores hospital akkrediteres, herefter vil jeg danne en lokal telemedicingruppe, så vi kan få belyst mulighederne for at implementere og udvikle hos os.

Glæder mig til at læse mere i denne blog

Gode hilsner
Solveig Gram

Velkommen til!

I forhold til lokal telemedicingruppe, vil jeg anbefale at tilmelde jer Dansk Selskab for Klinisk Telemedicin (DSKT). Her mødes faggrupper fra hele Danmark. Der har også været nogle ret gode årsmøder de seneste år. http://www.dskt.dk

DSKT har også givet et dansk bud på hvad telemedicin er, og lyder "digitalt understøttede sundhedsfaglige ydelser over afstand" - hvilket jo fanger riktig bredt!

Ang. indføring af telemedicin, synes jeg den nye KMD analyse opsummerer nogle centrale problemer på en god måde. Endel af disse problemer blev også diskuteret til DSKT årsmøde.

http://telemediciner.dk/ressourcer/2011/rapport-kronisk-sygdom-en-digita...

Held og lykke med akkreditering :-)

Mvh Espen