Del |

Systemjungle ødelægger milliardinvestering i telemedicin - men løsningen er på vej

Gevinsterne ved dyre offentlige investeringer i intelligente blodtryksmålere, medicinsystemer og lignende forsvinder, fordi systemerne oftest ikke taler sammen. Vi har brug for en gennemgribende oprydning, lyder det fra forsker.
Finn Overgaard Hansen (th) og Stefan Wagner (tv) fra Aarhus Universitet
Foto: Henrik Olsen, AAU

 

En sand systemjungle, der fjerner gevinsterne ved det offentliges milliard-dyre investeringer i velfærdsteknologi, som intelligente blodtryksmålere, faldedektorer til ældre og lignende.

Sådan beskriver Stefan Wagner, der er lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, det væld af forskellige it-systemer, som følger med løsninger inden for velfærdsteknologi til ældre og svage personer.

"I de seneste år er der sket et boom inden for udviklingen af telemedicinske løsninger. Men på nuværende tidspunkt ligner det mest et uoverskueligt miks af apparater og styresystemer, som hverken den ældre eller plejepersonalet har nogen chance for at håndtere," udtaler Stefan Wagner i en pressemeddelelse via Version2.

LÆS HELE ARTIKEL PÅ VERSION2.DK

LÆS OGSÅ ARTIKEL FRA AARHUS UNIVERSITET

FAKTA: Målet med projektet er at udvikle en samlet og åben markedsplatform for programmer til telemedicinsk udstyr i plejesektoren. I praksis kræver systemet kun, at man installerer en touch skærm med indbygget computer i den enkelte bolig. Herefter genkender og installerer den automatisk de forskellige apparater og kobler udstyret til den person, som bor der. Herefter kan virksomheder tilbyde deres produkter og opdateringer gennem CareStore, og på den måde bliver kommunerne ikke låst til forskellige systemudbydere. Projektet er stadig på prototype-basis og er delvist finansieret gennem EU’s 7. rammeprogram for forskning. CareStore er et samarbejde mellem Aarhus Universitet (Danmark), Institut de Recherche en Systemes Electroniquues Embarques (Frankrig), University of Minho (Portugal) og virksomhederne Sekoia (Danmark), Deosite (Polen) og plejecentret Rommerskirchen (Tyskland).